Nie mogłam się nie przyłączyć do Światowego dnia chleba. Dzisiaj mimo wymiany okna musiałam upiec chlebek. Mój zakwas nie ma ze mną łatwo, bo ciągle go "wykorzystuje". Dzisiaj musiał wyjątkowo dać z siebie wszystko i na szczęście się udało! Oto chleb polski w moim wydaniu. Zachęcam do upieczenia :)
Wieczorem dzień wcześniej:
- 3 łyżki zakwasu
- 100g mąki żytniej razowej
- 130g wody przegotowanej
Dzień pieczenia:
- zaczyn
- 100g mąki żytniej typ 720
- 150g mąki orkiszowej - u mnie typ 630
- 300g mąki pszennej
- 50g otrąb pszennych
- 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego
- 1 łyżka soli
- 290g letniej wody
Zapraszam do przyłączenia się do akcji i odwiedzenia strony gdzie znajdziecie inne blogi biorące udział w akcji, no i mase przepisów i nowych inspiracji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz