Składniki: (robiłam z połowy porcji w blaszce 25x25 - przepis jest na całą porcję)
- 8 jaj
- cukier tyle ile ważą jajka
- margaryna tyle ile ważą jajka
- mąka tyle ile ważą jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 cytryny
dodatkowo na lukier:
- 300g cukry pudru (użyłam na połowę porcji 100g)
- 1 żółtko
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka wody
dodatkowo:
- 200g orzechów krojonych
Tłuszcz utrzeć z cukrem, żółtkami, dodając mąkę z proszkiem, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto upiec. Przepis nie podaje jak piec, więc piekłam 160 stopni 50minut.
Lukier:
Składniki utrzeć i polać gorące ciasto. Następnie posypać pokrojonymi orzechami i włożyć do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni, by lukier zastygł i przybrał biały kolor.