środa, 18 grudnia 2013

Kruszynka cytrynowa

Przepis zaczerpnięty z książki "100 nowych ciast przepisy siostry Anastazji". W tej ksiażce znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów, parę udało mi się wypróbować, tych raczej mniej czasochłonnych. Ten przepis jest kolejnym i kolejnym bardzo dobrym ciastem z tej książki. Nie chciało mi się wierzyć, że z tak prostego przepisu może wyjść tak obłędne ciasto. Niby zwyczajne a jednak nie ;) Przekonajcie się sami :)



Składniki: (robiłam z połowy porcji w blaszce 25x25 - przepis jest na całą porcję)

  • 8 jaj
  • cukier tyle ile ważą jajka
  • margaryna tyle ile ważą jajka
  • mąka tyle ile ważą jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 cytryny


dodatkowo na lukier:

  • 300g cukry pudru (użyłam na połowę porcji 100g)
  • 1 żółtko
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka wody


dodatkowo:

  • 200g orzechów krojonych


Tłuszcz utrzeć z cukrem, żółtkami, dodając mąkę z proszkiem, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto upiec. Przepis nie podaje jak piec, więc piekłam 160 stopni 50minut.

Lukier: 
Składniki utrzeć i polać gorące ciasto. Następnie posypać pokrojonymi orzechami i włożyć do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni, by lukier zastygł i przybrał biały kolor.


czwartek, 12 grudnia 2013

Smakowite pierniczki

Przepis zaczerpnięty z tego bloga ---> klik. Postanowiłam w tym roku wypróbować jakiś inny przepis niż ten tradycyjny, powiem że się nie zawiodłam. Ciasteczka wykrawało się bez problemów, z samym ciastem też pracowało się bardzo dobrze, a efekt bardzo smaczny :) Sami spróbujcie, na początku pierniczki są twarde ale z czasem miękną :)





  • 450 g mąki (dałam ok 40g więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody (zrezygnowałam)
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam prawie całe opakowanie)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 150 g miodu (dałabym na następny raz troszkę mniej)
  • 100 g masła (użyłam margaryny)
  • 150 g drobnego cukru

Cukier, miód i masło włożyć do garnka i roztopić na niewielkim ogniu.  Odstawić do ostudzenia, a następnie dodać jajko i wymieszać.  Pozostałe składniki wsypać do miski.  Dolać masę miodowo - jajeczną i dobrze wyrobić. Zawinąć w folię i schować na minimum godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika).  Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Nagrzać piekarnik do 175 stopni.   Z ciasta wycinać pierniczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut. Moje piekły się 160termoobieg 14minut.

Przepis bierze udział w akcji ---> Festiwal

Musztardowy gulasz


Danie powstało zupełnie spontanicznie. Niestety nie podałam żadnej jarzyny do obiadu, bo u mnie jak gulasz to muszą być ogórki kwaszone a że nie miałam ich akurat to nie znalazły godnego następcy ;) 


  • 500g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia cebula
  • 2 pełne łyżki musztardy (u mnie sarepska)
  • sól, pieprz
  • olej, margaryna do smażenia
  • ok. 150 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%


Mięso obficie solimy i pieprzymy, cebulę kroimy w piórka. W garnku łączymy mięso z cebulą i musztardą. Odstawiamy do lodówki na min 1 h najlepiej na całą noc. W szybkowarze (można użyć patelni) rozgrzewamy 1 łyżkę margaryny i obsmażamy mięso z każdej strony przez pare minut. Wlewamy wodę (tak by lekko przykryło mięso) i zamykamy szybkowar i dusimy 30-40min (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Kiedy mięso jest gotowe robimy sos: 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki wody i wlewamy do wywaru, zagotowujemy, na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany i doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami

niedziela, 8 grudnia 2013

Pyszne czekoladowe muffiny

Miały powstać muffiny z tego oto przepisu ---> klik ale jak się okazało zabrakło mi paru składników, a koniecznie chciałam coś domownikom upiec. W ten oto sposób stworzyłam nieco inny a zupełnie nowy przepis na pyszne, wilgotne muffinki, spróbujcie sami :) 



Składniki suche:
250g mąki pszennej
120g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki czekolady w proszku (u mnie o smaku cynamonowym)
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki mokre:
2 jajka
200ml mleka ze słodkim kakaem (np. Puchatek)
100ml oleju

Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej lub 80g czekolady mlecznej i 3 batoniki Kinder czekolada

Łączymy składniki suche ze sobą i osobno mokre, czekoladę kroimy w drobną kostkę (batoniki również), w suchych składnikach robimy dołek, wlewamy mokre i wrzucamy czekoladę, mieszamy nie za długo do lekkiego połączenia składników. Foremki na muffinki napełniamy do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25minut.

Festiwal Pierniczków

W tym roku również zapraszam na Festiwal Pierniczków organizowany przez Majanowe Pieczenie. Festiwal trwa od 5 do 15 grudnia, więc zostało jeszcze parę dni by coś stworzyć. Z tej okazji specialnie wypróbuje jakiś nowy przepis. Zapraszam do zabawy :) Festiwal

sobota, 7 grudnia 2013

Sernik z mascarpone i lemon curd

Sernik ten powstał zupełnie spontanicznie na potrzeby pewnej zabawy, nie spodziewałam się że efekt będzie taki smaczny! Chyba przeszłam sama siebie :) A powiem Wam, że serniki piekę dosyć rzadko. Bardzo minimalnie opadł, można by rzec że wcale, jest boski! A najlepsze jest to że można zrobić go bez lemon curd jeśli ktoś nie lubi :)


Na tortownicę o średnicy 23: 

Ciasto:
1 3/4 szklanki mąki*
125g margaryny
1/2 szklanki cukru*
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko

Ser:
750g - 800g twarogu przeciśniętego przez praskę (u mnie półtłusty i tłusty)
1/2 - 3/4 szklanki cukru*
3 jajka
125g sera mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Dodatkowo:
1/2 - 3/4 szklanki lemon curd*

Przygotowanie ciasta: 
Wszystkie składniki zagniatamy razem i wylepiamy dno i boki tortownicy wysmarowanej margaryną

Przygotowanie sera:
Przeciśnięty uprzednio ser miksujemy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser mascarpone i mąkę ziemniaczaną, miksujemy całość dokładnie i jeszcze z 3-4 minutki. 
Wykładamy ser na ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (termoobieg) na 60 minut.
Na wystudzony sernik nakładamy lemon curd
Smacznego!

*szklanka o pojemności 250ml


czwartek, 5 grudnia 2013

Budzę blog do życia

Wreszcie nadszedł ten dzień kiedy równocześnie z postanowieniem zrobiłam krok i zabrałam się za odświeżanie bloga. Zakurzył się bardzo, aż za! Mam już przyszykowane parę nowych smakołyków, muszę tylko wybrać odpowiednie zdjęcia i zrobić wpis. Jeszcze nie wiem co pójdzie na pierwszy ogień, w kolejce czekają bułeczki, muffinki i gulasz. Jutro coś się pojawi na pewno. Chciałabym rozkręcić tego bloga, bo zawsze marzyłam o nim by był tak na poważnie i istniał. Trzymajcie kciuki by tym razem się udało!