niedziela, 14 października 2012

Czeski wiejski chleb po mojemu

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj: http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2009/01/102-czeski-wiejski-chleb-zitni-chleba.html a ja proponuje swoją wersje:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 280g letniej wody
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie na gładkie, stabilne ciasto. Na 10 minut zostawić pod przykryciem po czym ponownie wyrobić chwile i zostawić na 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bochenek i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec nagrzać do 240 stopni, blachę wysypać mąką i ułożyć chlebek, naciąć. Piec 20 minut w 240 stopniach i 25 minut w 200 stopniach.



2 komentarze:

  1. Ten chleb wygląda przepysznie! :) A z masłem musi być wyśmienity.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek jest pyszny ze wszystkim, nawet sam, ale z samym masłem rzeczywiście najpyszniejszy a co najważniejsze długo świeży.

    OdpowiedzUsuń