- 150g aktywnego zakwasu żytniego
- 280g letniej wody
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej typ 720
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie na gładkie, stabilne ciasto. Na 10 minut zostawić pod przykryciem po czym ponownie wyrobić chwile i zostawić na 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bochenek i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec nagrzać do 240 stopni, blachę wysypać mąką i ułożyć chlebek, naciąć. Piec 20 minut w 240 stopniach i 25 minut w 200 stopniach.
Ten chleb wygląda przepysznie! :) A z masłem musi być wyśmienity.
OdpowiedzUsuńChlebek jest pyszny ze wszystkim, nawet sam, ale z samym masłem rzeczywiście najpyszniejszy a co najważniejsze długo świeży.
OdpowiedzUsuń