środa, 3 października 2012

Kurczak w sosie śmietanowo - ziołowym

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400ml bulionu
  • 100ml wody - opcjonalnie do gęstości sosu według uznania
  • 1/2 - 1 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 - 2 ząbki przeciśnięte
  • 1/2 - 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 150ml śmietany 18%
  • olej do smażenia
opcjonalnie:
  • 300g mrożonej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka jarzynki
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilę całość smażymy a następnie wlewamy bulion i mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy 2 minuty i dodajemy śmietanę, zioła, czosnek, sól, pieprz. Sos jeszcze chwile podgrzewamy.

Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostke. Smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut (tak by nam się mięso za bardzo nie zrumieniło) - w trakcie smażenia solimy kawałki.

Podajemy np. z ryżem, kaszą. Mieso możemy dodać do sosu i razem chwilę podgrzewać lub pierś położyć na ryż i zalać sosem.

wersja rozszerzona:

Do podsmarzonego kurczaka dodajemy mrożoną włoszczyznę, sypiemy jarzynką i smażymy kilka minut. Jarzyny z mięsem zalewamy sosem dopiero na talerzu

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz