- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400ml bulionu
- 100ml wody - opcjonalnie do gęstości sosu według uznania
- 1/2 - 1 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 - 2 ząbki przeciśnięte
- 1/2 - 1 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 150ml śmietany 18%
- olej do smażenia
- 300g mrożonej włoszczyzny
- 1 łyżeczka jarzynki
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostke. Smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut (tak by nam się mięso za bardzo nie zrumieniło) - w trakcie smażenia solimy kawałki.
Podajemy np. z ryżem, kaszą. Mieso możemy dodać do sosu i razem chwilę podgrzewać lub pierś położyć na ryż i zalać sosem.
wersja rozszerzona:
Do podsmarzonego kurczaka dodajemy mrożoną włoszczyznę, sypiemy jarzynką i smażymy kilka minut. Jarzyny z mięsem zalewamy sosem dopiero na talerzu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz