piątek, 26 października 2012

Naleśniki z serem i pomarańczową nutą polane sosem czekoladowym

Naleśniki możemy zrobić z któregoś z przepisu:

numer 1
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • sól na czubku łyżeczki
Jajko miksujemy z solą. Na przemian dosypujemy mąki i wlewamy maślanki.

numer 2
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Jajka miksujemy z mlekiem i solą, stopniowo dosypujemy mąkę i ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy porwany na małe kawałki koperek i mieszamy już łyżką. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu pod każdy placek.

nadzienie
  • 1 kostka sera chudego/półtłustego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 10 kropli aromatu pomarańczowego lub sok wyciśnięty z pół pomarańczy

opcjonalnie:
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Ser możemy przecisnąć przez praskę lub dobrze rozdrobić widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, Doprawiamy już według swojego smaku czy więcej cukru czy armatu. Dla wzbogacenia możemy dodać któryś składnik "opcjonalny"

sos czekoladowy
  • 85g czekolady deserowej
  • 100ml śmietany 18%
W garnku z grubym dnem podgrzewamy czekolade razem ze śmietaną. Możemy dać czekolade mleczną na pół z deserową lub 1 łyżkę cukru pudru jeśli uznamy że sos jest za gorzki.

Naleśnika smarujemy serem, składamy i polewamy ciepłym sosem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz