Dla dwóch osób:
- 250g mieszanki chińskiej mrożonej
- 2 woreczki ryżu
- 150ml bulionu
- 1 mała cebula
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- trochę wody
- 2 łyżki oleju
przyprawy:
imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny/biały, paryka słodka i ostra, jarzynka (np. kucharek)
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju musimy zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy jarzyny sypiemy je 1/2 łyżeczki kucharkiem - tylko! i całość smażymy na początku na większym ogniu a potem zmniejszamy płomień. Po paru minutach przyprawiamy pozostałymi przyprawami - na początek polecam z każdej dać po troszce w palcach lub na końcu łyżeczki. Mieszamy i zalewamy bulionem i dusimy 3-4 minuty. W tym czasie mieszamy mąkę z 1/4 szklanki wody i wlewamy do jarzyn. Mieszamy i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaiu i podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz