niedziela, 23 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowe - ekspresowe

Macie ochotę na ciasto nawet późno w nocy? Nie ma problemu, to ciasto praktycznie robi się samo, w czasie krótszym niż nagrzanie piekarnika. Nie wierzycie? Nie pozostaje nic innego jak samemu się o tym przekonać. Naprawdę warto, bo ciasto jest obłędnie czekoladowe, puszyste i wilgotne.






Składniki na małą keksówkę (10x25)

  • 220g mąki pszennej (u mnie tym razem było 180g pszennej i 40g owsianej bo pszenna się skończyła)
  • 1 1/2 szklaki cukru (ja lubię mniej słodkie, więc dałam 1 1/4szkl)
  • 4 jajka
  • 200ml mleka
  • 170ml oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g kakao


W misce łączymy trzepaczką jajka, olej, mleko, cukier. Do tego dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakaem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia całą lub tylko dół a boki wysmarowane i obsypane bułką. Pieczemy 170 stopni góra-dół przez 60minut lub do suchego patyczka. Gotowe!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz