Na tortownicę 18cm:
- 125g miękkiej margarynu
- 125g cukru pudru
- 125g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
na krem:
- 50g miękkiego masła
- 100g roztopionej mlecznej czekolady
- cukier puder
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dwie formy wykładamy papierem a boki smarujemy margaryną. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy do tortownic. Pieczemy 190 stopni przez około 20 minut lub 160 termoobieg wtedy możemy upiec dwa blaty naraz.
Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy 1/2 roztopionej czekolady i cukier do smaku, miksujemy. Wystudzone blaty przekładamy kremem, górę dekorujemy resztą czekolady. Przed podaniem schłodzić.
Takie lubię, proste i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńTen torcik właśnie taki jest :) Najlepsze też jest to, że możemy dowolnie dobrać ilość cukru do masy a nawet mleczną czekoladę zastąpić gorzką :)
OdpowiedzUsuń