piątek, 20 czerwca 2014

Torcik mocno czekoladowy

Po prostu trzeba je zrobić, jest ekspresowe a do tego pyszne. Sami wypróbujcie :) 




Na tortownicę 18cm:

  • 125g miękkiej margarynu
  • 125g cukru pudru
  • 125g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka


na krem:

  • 50g miękkiego masła 
  • 100g roztopionej mlecznej czekolady
  • cukier puder


Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dwie formy wykładamy papierem a boki smarujemy margaryną. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy do tortownic. Pieczemy 190 stopni przez około 20 minut lub 160 termoobieg wtedy możemy upiec dwa blaty naraz.

Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy 1/2 roztopionej czekolady i cukier do smaku, miksujemy. Wystudzone blaty przekładamy kremem, górę dekorujemy resztą czekolady. Przed podaniem schłodzić.

2 komentarze:

  1. Ten torcik właśnie taki jest :) Najlepsze też jest to, że możemy dowolnie dobrać ilość cukru do masy a nawet mleczną czekoladę zastąpić gorzką :)

    OdpowiedzUsuń