piątek, 20 czerwca 2014

Gęsta i sycąca zupa pomidorowa

U mnie w domu zupy goszczą bardzo rzadko. Teraz kiedy pogoda zmienia się tak nagle i w mieszkaniu równie szybko robi się chłodno, wtedy nawet w okresie jeszcze wiosennym trzeba się ogrzać. W ten oto sposób powstała ta pyszna i rozgrzewająca zupa



Dla 3 osób:
  • 3 niewielkie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 średniej wielkości koncentrat pomidorowy
  • 200g ryżu
  • mięso: 1 duża pierś z kurczaka lub 2 udka
  • 1,5 litra wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę drobno siekamy. Do gotującej się osolonej wody dodajemy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut, dodajemy jarzyny i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy cebulę i koncentrat, gotujemy jeszcze 2 minutki i wyłączamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyciągamy z zupy, kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wkładamy do zupy. Podajemy z uprzednio ugotowanym ryżem. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz