Dla 3 osób:
- 3 niewielkie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 1 średniej wielkości koncentrat pomidorowy
- 200g ryżu
- mięso: 1 duża pierś z kurczaka lub 2 udka
- 1,5 litra wody
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę drobno siekamy. Do gotującej się osolonej wody dodajemy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut, dodajemy jarzyny i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy cebulę i koncentrat, gotujemy jeszcze 2 minutki i wyłączamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyciągamy z zupy, kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wkładamy do zupy. Podajemy z uprzednio ugotowanym ryżem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz