środa, 4 lipca 2012

Rachuchy pszenno - razowe

Dla 4 osób:
  • 450ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia


1 szklanka = 200ml

Mleko miksujemy razem z jajkami, cukrem i solą nawet i 5 minut. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy. Zostawiamy na 2-3 minuty. W tym czasie rozgrzewamy sobie olej i na gorącym smażymy placuszki. Kiedy pojawią się "oczka" obracamy racucha na drugą stronę. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem, dżemem czy śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz