czwartek, 12 lipca 2012

Złocisty domowy rosół

  • 2 porcje rosołowe lub 1 porcja i 3 skrzydełka
  • 3 średnie marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek selera (można pominąć)
  • 1 kawałek pora o szerokości 2-3 cm
  • 2 łyżeczki przyprawy "Kucharek", "Vegeta" itp.
  • ok. 1,5 litra wody

możemy dodać:
2-3 łyżki szuszonej włoszczyzny

Mięso czyścimy, jarzyny obieramy, myjemy. Wszystko wkładamy do szybkowara, zalewamy wodą i przyprawiamy Kucharkiem. Całość doprowadzamy do zagotowania, następnie zamykamy szybkowar. Gotujemy ok. 40 minut. Następnie mięso i jarzyny wyciągamy z rosołu a sam rosół cedzimy przez sitko do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. Można te ugotowane jarzyny wkroić do zupy lub zrobić z nich sałatkę, mięso również możemy wykorzystać np. do naleśników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz