Przepis na mała formę:
- 175g cukru (użyłam mniej ze względu że dałam czekoladę mleczną)
- 175g miękkiej margaryny
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (można zastąpić aromatem waniliowym)
- 3 jajka
- 225g mąki pszennej przesianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g czekolady gorzkiej (tym razem użyłam mlecznej)
dodatkowo:
polewa, cukier puder do przybrania (moja rodzina woli "gołe" babki ;) )
Wykonanie:
Ucieramy na puszystą masę margarynę z cukrem. Dodajemy esencję (aromat) i jajka i dalej dokładnie miksujemy 2-3 minuty. Na mniejszych obrotach miksera wsypujemy porcjami mąkę ciągle miksując. Dodajemy na koniec proszek do pieczenia. Na sam koniec zwiększamy obroty i miksujemy całość jeszcze chwilę. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy stopioną czekoladę i mieszamy dokładnie. Masę jasną przekładamy pierwszą do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, na górę wykładamy masę z czekoladą. Autor mówi by piec 190 stopni 30 minut, ja swoje ciasto jednak piekłam 160 stopni z termoobiegiem przez około 55 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto na chwilę pozostawiamy w uchylonym piekarniku. Po chwili wyjmujemy z formy i studzimy. Chłodne ciasto możemy obsypać cukrem pudrem lub udekorować polewą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz