czwartek, 16 stycznia 2014

Placuszki z kaszy gryczanej, pieczarkami i szpinakiem

Musiałam coś stworzyć i coś w czym będę mogła przemycić szpinak, którego oprócz mnie nie nikt nie je, kasze gryczaną to też tylko ja jem bez oporów. No ale na szczęście udało się! Pełen sukces, zjadła i córka i mąż ze smakiem. Wypróbujcie i Wy :)

Przepis dla 3 osób:

  • 130g kaszy gryczanej
  • 7 średnich pieczarek
  • 4-5 kulek mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia warzyw
  • olej do smażenia placuszków


Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta lub według własnych upodobań. Pieczarki kroimy w plasterki i na patelni odparowujemy z nich wodę, szpinak rownież na patelni odparowujemy, studzimy i kroimy. Dodajemy go z powrotem do pieczarek, przeciskamy ząbek czosnku, solimy i pieprzymy, Wszystko dodajemy do ugotowanej kaszy, mieszamy i całość jeszcze doprawiamy. Jajka miksujemy z mąką a następnie łączymy z kaszą i warzywami. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz