Przepis dla 3 osób:
- 130g kaszy gryczanej
- 7 średnich pieczarek
- 4-5 kulek mrożonego szpinaku w liściach
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia warzyw
- olej do smażenia placuszków
Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta lub według własnych upodobań. Pieczarki kroimy w plasterki i na patelni odparowujemy z nich wodę, szpinak rownież na patelni odparowujemy, studzimy i kroimy. Dodajemy go z powrotem do pieczarek, przeciskamy ząbek czosnku, solimy i pieprzymy, Wszystko dodajemy do ugotowanej kaszy, mieszamy i całość jeszcze doprawiamy. Jajka miksujemy z mąką a następnie łączymy z kaszą i warzywami. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz