Składniki na małą blaszkę:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 125g margaryny/ masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8g cukru wanilinowego
- 350g truskawek (użyłam mrożonych)
dodatkowo:
- 100 - 150ml mleka
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, cukru, proszku, margaryny. Dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Większą część wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną. Na górę wykładamy truskawki (uwaga! mrożonych nie rozmrażamy). Pozostałą część ciasta miksujemy z mlekiem na płynną masę ale nie za rzadką! Wylewamy na owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) i pieczemy około 50 minut. Wystudzone ciasto ozdobiłam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz