sobota, 7 grudnia 2013

Sernik z mascarpone i lemon curd

Sernik ten powstał zupełnie spontanicznie na potrzeby pewnej zabawy, nie spodziewałam się że efekt będzie taki smaczny! Chyba przeszłam sama siebie :) A powiem Wam, że serniki piekę dosyć rzadko. Bardzo minimalnie opadł, można by rzec że wcale, jest boski! A najlepsze jest to że można zrobić go bez lemon curd jeśli ktoś nie lubi :)


Na tortownicę o średnicy 23: 

Ciasto:
1 3/4 szklanki mąki*
125g margaryny
1/2 szklanki cukru*
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko

Ser:
750g - 800g twarogu przeciśniętego przez praskę (u mnie półtłusty i tłusty)
1/2 - 3/4 szklanki cukru*
3 jajka
125g sera mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Dodatkowo:
1/2 - 3/4 szklanki lemon curd*

Przygotowanie ciasta: 
Wszystkie składniki zagniatamy razem i wylepiamy dno i boki tortownicy wysmarowanej margaryną

Przygotowanie sera:
Przeciśnięty uprzednio ser miksujemy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser mascarpone i mąkę ziemniaczaną, miksujemy całość dokładnie i jeszcze z 3-4 minutki. 
Wykładamy ser na ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (termoobieg) na 60 minut.
Na wystudzony sernik nakładamy lemon curd
Smacznego!

*szklanka o pojemności 250ml


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz