Danie powstało zupełnie spontanicznie. Niestety nie podałam żadnej jarzyny do obiadu, bo u mnie jak gulasz to muszą być ogórki kwaszone a że nie miałam ich akurat to nie znalazły godnego następcy ;)
- 500g szynki pokrojonej w kostkę
- 1 średnia cebula
- 2 pełne łyżki musztardy (u mnie sarepska)
- sól, pieprz
- olej, margaryna do smażenia
- ok. 150 ml wody
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
Mięso obficie solimy i pieprzymy, cebulę kroimy w piórka. W garnku łączymy mięso z cebulą i musztardą. Odstawiamy do lodówki na min 1 h najlepiej na całą noc. W szybkowarze (można użyć patelni) rozgrzewamy 1 łyżkę margaryny i obsmażamy mięso z każdej strony przez pare minut. Wlewamy wodę (tak by lekko przykryło mięso) i zamykamy szybkowar i dusimy 30-40min (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Kiedy mięso jest gotowe robimy sos: 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki wody i wlewamy do wywaru, zagotowujemy, na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany i doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz