czwartek, 12 grudnia 2013

Musztardowy gulasz


Danie powstało zupełnie spontanicznie. Niestety nie podałam żadnej jarzyny do obiadu, bo u mnie jak gulasz to muszą być ogórki kwaszone a że nie miałam ich akurat to nie znalazły godnego następcy ;) 


  • 500g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia cebula
  • 2 pełne łyżki musztardy (u mnie sarepska)
  • sól, pieprz
  • olej, margaryna do smażenia
  • ok. 150 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%


Mięso obficie solimy i pieprzymy, cebulę kroimy w piórka. W garnku łączymy mięso z cebulą i musztardą. Odstawiamy do lodówki na min 1 h najlepiej na całą noc. W szybkowarze (można użyć patelni) rozgrzewamy 1 łyżkę margaryny i obsmażamy mięso z każdej strony przez pare minut. Wlewamy wodę (tak by lekko przykryło mięso) i zamykamy szybkowar i dusimy 30-40min (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Kiedy mięso jest gotowe robimy sos: 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki wody i wlewamy do wywaru, zagotowujemy, na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany i doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz